• Вы находитесь здесь:

  • Главная
  • Новости
  • Заявление Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека Нине Карпачевой

Заявление Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека Нине Карпачевой

2011-07-09

Уповноваженому
Верховної Ради України
з прав людини
Карпачовій Н.І.

Шановна пані Ніно!

На сьогоднішній день ситуація з правами людини в Харкові погіршується з кожним днем, та це й не дивно, зважаючи на ситуацію в Україні в цілому.
В лавах дисидентів, яких без суду та слідства кидають до «психушки», опинились, в тому числі, вже й зоозахисники. Та це й не дивно. Харківська благодійна організація захисту тварин «Центр усиновлення тварин» (далі – ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин») послідовно веде боротьбу проти незаконних дій харківської влади щодо брутальних порушень Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», паплюження Програми поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в м. Харкові на 2007-2011рр та розкрадання бюджетних коштів, що виділяються на реалізацію вищевказаної Програми.

Директор ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин» Ратникова-фон Зассе Олена Миколаївна неодноразово намагалась порушити кримінальну справу проти тоді ще секретаря Харківської міської ради (а тепер мера міста) Кернеса Г.А. який був і залишається головою робочої групи по реалізації вищевказаної Програми. Звісно, кримінальну справу не було порушено. Більш того - з матеріалів справи навіть зникла заява Ратникової-фон Зассе О.М. про порушення кримінальної справи проти Кернеса Г.А.

Після обрання Януковича В.Ф. на пост президента України ситуація в зоозахисній сфері в м. Харкові, а також з правами людини, що тісно пов’язані між собою, з кожним днем погіршується. Через тиждень після виборів з вуст ректора Харківської державної зооветеринарної академії Головка В.О. лунали погрози по відношенню до Ратникової-фон Зассе О.М. «тепер прийшла наша влада – ми з Вами розберемось по повній програмі» (про що існує заява до органів внутрішніх справ). На сьогоднішній день влада організовує безкінечні судові розбори, приймає незаконні рішення, що стають передумовою не тільки масових знищень ні в чому невинних тварин, але й численних порушень чинного законодавства відносно вже прав людини, в тому числі, законної діяльності громадських організацій. Це досягається системним залякуванням населення, яке співчуває безпритульним тваринам, спробами відібрати та знищити тварин, що знаходяться під опікою ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин», а коли всього цього стає замало, місцева влада вдається до відверто бандитських методів з метою показати, «хто в домі хазяїн». Страждають не тільки тварини, а й люди, які не можуть змиритися з усім цим свавіллям.

Так, 07.06.2011 волонтер ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин» Бондарчук Т.М. (яка мешкає за адресою: м. Харків, пр. Тракторобудівників, буд.130-А, кв.44), стала жертвою протизаконних насильницьких дій харківської влади. Цього дня без рішення суду або санкції прокурора було організовано незаконне проникнення до квартири Бондарчук Т.М., яке чинили співробітники Московського райвідділу міліції м. Харкова (начальник – Назаренко І.В.), Московського райвідділу КП «Жилкомсервіс» під керівництвом голови Адміністрації Московського району м. Харкова – Товкуна О.М. Саму Бондарчук Т.М. співробітники Московського райвідділу міліції Селезньов і Руденко схопили у дворі її будинку, коли вона поверталась з магазину, насильно посадили в машину «швидкої допомоги» (бригада №413 – лікар Саприкіна) та направили до психіатричної лікарні №3 (відділення №21 – зав. відділення Кабаченко О.М.)

Швидку викликали співробітники КП «Жилкомсервіс», із слів яких Бондарчук Т.М. нібито стояла у вікні своєї квартири на 5-му поверсі та хотіла покінчити життя самогубством (про що у нас є аудіозапис телефонного дзвінка лікаря Саприкіної на телефон «102» з психіатричної лікарні, куди відвезли Бондарчук Т.М.). При розгляді в суді виникла вже версія про запах газу, який нібито відчувався з квартири Бондарчук, але аварійну газової служби 07.06.2011 ніхто не викликав. Двері в квартирі було зламано. В квартирі було здійснено обшук та незаконно вилучено, а, фактично, вкрадено собак, яких тимчасово утримувала Бондарчук Т.М. у своїй квартирі з ціллю пошуку для них дбайливої сім’ї, що являється статутною метою ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин». Всі собаки були врятовані нею з вулиці, тому
що кожний день для безпритульної або загубленої тварини на вулиці в м. Харкові є смертельно небезпечним за умови суцільного знищення тварин службою вилову, а також масових отруєнь, які носять системний характері і за неофіційною інформацією самих співробітників ЖЕКів) організовуються місцевою владою з метою знищення всіх безпритульних тварин в Харкові до ЄВРО-2012. В місті відсутні притулки для тварин, натомість будується «живодерня», де (за офіційною інформацією відповідальних осіб Харківського міськвиконкому) тварин мають утримувати не більш 5 днів, а потім евтаназувати (а по-простому - знищувати, що успішно робиться в т.з Центрі перетримки виловлених тварин за адресою пр. Гагаріна, 358, а також Харківській державній зооветеринарній академії – далі ХЗВА).

Однак за ст.340, 341 Цивільного кодексу України «особа, що знайшла безпритульну тварину, має утримувати тварину, яку вона знайшла, 2 місяця», а після цього терміну набуває майнових прав на тварину. В чинному законодавстві ніде не сказано про евтаназію церез 5днів, натомість в ст.24 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження» йдеться про можливість передачі через 5 днів виловлених тварин спеціалізованим організаціям для подальшого утримання у притулках – тобто тварини після вилову мають жити, а не знищуватися, як це робиться в Харкові. Визволити на сьогоднішній день навіть домашню тварину, що має господаря, з цієї живодерні майже неможливо (крім цього з таких господарів а також опікунів вуличних тварин кожного разу намагаються здерти по 300-400 грв. викупу). Зрозуміло, що така ситуація не може залишити байдужими людей, які співчувають тваринам та намагаються рятувати їх самотужки. До таких людей належить і Бондарчук Т.М.

І якщо в цивілізованому світі таким людям допомагають, в тому числі і з боку держави, в м. Харкові проти таких людей організовуються переслідування ще й з поясненням, що це для блага людей, тобто – сусідів, серед яких не важко знайти таких, яким тварини, що знаходяться навіть у приватній квартирі, якимось чином заважають. Харківська влада всіляко підтримує таку ненависницьку політику, а «розділяй і володарюй» є принципом її діяльності.

На сьогоднішній день зусиллями нашої організації, засобів масової інформації та небайдужих людей нам вдалось витягти Бондарчук Т.М. з психіатричної лікарні, де вона проти її волі незаконно утримувалась з 07.06.2011 до 10.06.2011 (Московський районний суд м. Харкова відхилив позов Харківської психіатричної лікарні №3 про примусову госпіталізацію), але це стало можливо тільки тому, що ми вчасно дізналися про злочин, який організувала місцева влада фактично по розпорядження міського голови Кернеса Г.А., який, за словами Товкуна О.М., доручив йому «вирішити це питання», про що Товкун О.М. повідомив кореспондентів газети «Комсомольская правда в Украине, Харьковский выпуск» (стаття «Дама з 17 собачками» за 16.06.2011). Дії Товкуна О.М. дуже нагадують відпрацьовані механізми ув’язнення людей у «психушках» за радянських часів, а якщо до теми захисту тварин додати ще й 2-кімнатну квартиру, яка практично звільняється таким чином і стає ласим шматком для збагачення все тієї ж місцевої влади, стає зрозуміло, чому дії всіх учасників розбійного нападу на Бондарчук Т.М. були так чітко організовані. Єдине, чого бандити на передбачили, - є те, що Бондарчук є волонтерам ХБОЗТ «Центр усиновлення тварин», яка має деякий досвід у боротьбі з бандитською харківською владою. Цього разу вдалось скористатися цим досвідом, але що буде далі, враховуючи суцільну корумпованість всіх сфер життя в Харкові та абсолютну безкарність криміналу під прикриттям влади, передбачити важко.

На сьогоднішній день ніхто із учасників вищевказаного розбійного нападу не покараний (хоча відносно незаконного проникнення до помешкання Бондарчук Т.М співробітників міліції ми звернулись із заявою до начальника відділу внутрішньої безпеки Харківської області СКБ ГУБОП МВС України Юришеву П.Л. ще 08.06.2011). За допомогою кругової поруки та цинічної бездіяльністю нам всім намагаються довести, що ми абсолютно безсилі перед їх машиною, яка активно працює тільки на користь влади.

Ми звернулись також у 4 районні відділи міліції м. Харкова, а саме: Дзержинський, Московський, Червонозаводський та Фрунзенський по факту крадіжки майна Бондарчук Т.М., а саме 13 собак, яких без рішення суду у неї забрали 07.06.2011р., та до Адміністрації Московського району м. Харкова з прохання допомогти розшукати собак. Але звідусіль суцільне мовчання. Єдине, що вони вважають за потрібне робити – взяти заяву та пообіцяти її розглянути при цьому нічого не роблячи та відповідаючи «відписками». Ми фактично силоміць примусили співробітників Дзержинського РОВД допитати співробітників ТОВ «Чистий дім» (директор Семеренко Д.А.), які забирали собак у Бондарчук Т.М. Після того, як з їх слів з’ясувалось, що собак вони направили до КП «Центр поводження з тваринами» (директор Шаповалова Ю.Г.), місце перетримки тварин якого знаходиться у Червонозаводському районі, ми були змушені звернутися до Червонозаводського РОВД. Співробітники цього райвідділу не вважали за потрібне увійти на територію цього місця перетримки, де, як нам відомо, проводиться масове знищення виловлених тварин, тому ми не змогли переконатися, що тварини живі та знаходяться саме там. Ніяких актів прийому-передачі ні нам, ні співробітникам міліції не було надано. Директор цього КП Шаповалові Ю.Г. запросила Бондарчук Т.М. до свого офісу, який знаходиться у Фрунзенському районі, для того, щоб Бондарчук по фотографіям впізнала своїх собак. А коли одну вона все ж таки впізнала, це не стало підставою для повернення хоча б цієї тварини (фактично вкраденого майна). Співробітники Фрунзенського району не встали на сторону закону і не допомогли Бондарчук Т.М. повернути вкрадене – вони (як завжди) тільки взяли заяву, на яку ніяк не реагують вподовж більше, ніж 10 днів. Кримінальну справу звісно не порушено. Відповідь на жодну із своїх заяв Бондарчук Т.М. досі не одержала.

За допомогою кругової поруки всією цією цинічною бездіяльністю нам намагаються показати, що ми абсолютно безсилі перед їх машиною, яка працює тільки на користь влади.

Вважаємо, що такий стан справ абсолютно неприпустимий для правової країни, якою намагається стати Україна. Просимо втрутитися в цю жахливу ситуацію, небезпека якої у разі непокарання винних, може стати тим небезпечним прецедентом безкарності та механізмом ув’язнення всіх, хто заважає владі творити злочини або навпаки має якусь майнову привабливість для тієї ж влади (квартира, бізнес тощо), або і те і інше.

Сподіваємось на дієву допомогу та Вашу персональну участь у цій справі. Якщо така допомога не надійде найближчим часом, будемо вимушені звертатися до всесвітньо відомих правозахисних організацій та інформувати керівництво Європейського Союзу, Європейського Парламенту, а також керівництво УЄФА про стан справ, який ніяк не можна назвати ні європейським, ані цивілізованим.

Контактна особа в Харкові: Ратникова-фон Зассе Олена Миколаївна,
095-35-188-28, (057) 731-61-84

Президент Асоціції азоозахисних організацій України Серпінська А.В.

Кол-во просмотров: 0

Комментарии